“Binnenste-buiten schilderen”

 

Nico van Eede heeft van jongs af aan het schilderen geleerd volgens wat ze nu zouden noemen de “beroepsbegeleidende leerweg”. Stien Eelsing, Piet Zwiers, waren zijn eerste leermeesters. Hier in Ede waren Greet Toxopeus, Ben Lamers en David Tonnaer de leermeesters.

Nico van Eede hoeft van de schilderkunst niet te leven. “Dat geeft heel veel ruimte, ik maak waar ik plezier aan beleef, het is een vorm van spelen. Het schilderen is dan ook een hele goede manier om in het dagelijks leven mijn hoofd vrij te maken en gevoelens een plek te geven”.

 

Voor van Eede is het een soort “moeten. ”Het lucht me op en geeft mij veel energie. In het verleden heb ik aandachtig en met veel plezier stillevens, landschappen, portretten op meer figuratieve wijze geschilderd. Maar ik merkte dat ik steeds meer, niet alleen bezig was met wat ik zag, maar meer nog met wat het me deed”.

 

Hij ging meer naar aanleiding van wat “buiten” was, het gevoel vanbinnen daarbij uitdrukken. “Ik noem het maar binnenste-buiten schilderen of “emo-painting”.

Dat “buiten” is vaak wel de aanleiding om te schilderen: een impressie, een gebeurtenis, soms simpel, soms van groter gewicht.

Op die manier ontstond ook meer abstract werk. Schilderen is op die manier voor hem het pendelen tussen beeld en verbeelding, tussen weten en voelen.

Van Eede heeft een hoog werktempo om  kleur en vorm te geven aan zo’n impressie, soms meer figuratief en soms meer abstract. Hij houdt van veel klare kleur en speelse lijnen en zet een verhaal neer dat ook voor anderen herkenbaar kan zijn of de gelegenheid geeft om eigen verhalen erbij te fantaseren of eigen gevoelens onder ogen te zien.

 

Nico van Eede heeft in het verleden op diverse plekken in Nederland geëxposeerd, solo en in groepsexposities. In 2008 werd door de vakjury de 1e prijs aan hem toegekend bij de amateurkunsttentoonstelling in Huis Kernhem te Ede.

 

De laatste jaren heeft hij een andere manier van permanent exposeren gevonden: het verzorgen presentaties op YouTube. Van zijn werken werden presentaties gemaakt, met muziek en eigen gedichten. Zo ontstond weer een nieuw samengesteld kunstwerk dat vele bezoekers trekt op YouTube. Zie het voorbeeld hieronder. 

Meer zien? Ga naar YouTube en typ Nico van Eede.